16 mei 2018

CAT8-bekabeling – wat is het en wanneer komt het uit voor gebruik?

by Dago in Databekabeling 0 comments

CAT8-bekabeling – wat is het en wanneer komt het uit voor gebruik?

Als u actief bent in gestructureerde netwerkbekabeling, heeft u waarschijnlijk reeds gehoord over CAT5-, CAT6- en waarschijnlijk CAT7-standaarden. Het is daarom niet moeilijk om te raden dat de volgende standaard in koperen netwerkbekabeling de CAT8-standaard (Categorie 8) zal zijn.

In dit artikel wordt een zeer kort en doeltreffend idee gegeven van wat al deze categorie-standaarden zijn en wordt uitgelegd wat u van de volgende aankomende standaard – CAT8 – kan

 

Categorie standaarden voor Twisted Pair kabels.

Categorienormen gedefinieerd door de internationale standaard ISO / IEC 11801 definiëren de kenmerken van telecommunicatiebekabelingssystemen voor zowel twisted pair- als FO-bekabeling. Hier zal enkel gefocused worden op twisted pair.

De reden dat koperkabels, gebruikt in communicatie (zowel bij spraak als data), gedraaid zijn als paren, is omdat bij het draaien van de twee draden er tot op zekere hoogte een elektromagnetisch veld wordt gecreëerd als resultaat van de elektrische signalen die er doorheen gaan.

De werkelijke snelheid van gegevens die u door een getwist paar kunt sturen, wordt beperkt door de frequentiekarakteristieken van de gedraaide draad / kabel. Hoge frequentiekarakteristieken betekenen dat de kabel de elektromagnetische velden op hogere frequenties kan “bevatten”, waardoor hogere doorvoersnelheden mogelijk zijn. (Wiskundig kan bewezen worden dat hoe hoger de datasnelheid, des te hoger de gecreëerde frequentie is).

Eén van de factoren die frequentiekarakteristieken van kabels met een twisted pair verhoogt, is in welke mate ze “getwist” zijn – meer draaiing staat gelijk aan betere frequentiekarakteristieken. De andere factor zou de scheiding tussen verschillende gedraaide paren zijn, inclusief het gebruik van individuele afgeschermde paren.

Nu de technologie evolueert, is er natuurlijk een toenemende vraag naar hogere gegevenssnelheden. Vandaar de noodzaak om twisted pair kabels te definiëren en te produceren, welke die hogere snelheden kunnen ondersteunen.

De onderstaande tabel toont kort de huidige categoriestandaarden voor kabels met twisted pair:

 

Categorie 8 Standaard

Zoals hierboven uitgelegd, wordt verwacht dat de CAT8-standaard betere frequentiekarakteristieken zal bieden en daaruit volgende ondersteuning voor hogere snelheden van gegevens.

De standaard is in ontwikkeling sinds maart 2013 en een ontwerp werd uiteindelijk ter beoordeling gepubliceerd in juni 2016. De definitieve versie van de norm is in het vierde kwartaal van 2016 verschenen.

Van CAT8 wordt verwacht dat het bandbreedtes tot 2 GHz (2000 MHz) voor maximaal 30 meter bekabeling en 25Gbps / 40Gbps snelheden ondersteunt.

CAT8-kabels lijken op kabels van lagere categorie en zullen waarschijnlijk nog steeds worden beeindigd in RJ45-verbindingen.

Aangezien de kabellengte voor dergelijke snelheden beperkt is tot 30 meter, zullen ze k worden gebruikt in de vorm van in de fabriek gemaakte patchkabels voor onderlinge verbinding van apparatuur in datacenters.

 

BRON: http://www.vizocom.com/blog/cat8-cabling-will-use/


Geef een reactie