30 mei 2018

Data-center management: Wat biedt DMaaS dat DCIM niet heeft?

by Dago in Databekabeling 0 comments

Data-center management as a service, of DMaaS, is een cloudgebaseerde externe bewakingsservice die grote sets geanonimiseerde klantgegevens verzamelt en analyseert om bedrijven te helpen beter te anticiperen op uitval van apparatuur of om capaciteitstekorten en inefficiënties op te sporen.

De downtime van datacenters is duur voor bedrijven. Het is gemakkelijk om de aantrekkingskracht te zien van tools die inzicht kunnen verschaffen in datacenter-assets, afhankelijkheden, prestaties en capaciteit – en die zichtbaarheid omzetten in bruikbare kennis die anticipeert op uitval van apparatuur of capaciteitstekorten.

DCIM-tools (Data Center Infrastructure Management) zijn ontworpen om het gebruik en energieverbruik van zowel IT- als gebouwcomponenten te bewaken, van servers en opslag tot stroomdistributie-eenheden en koelapparatuur.

DCIM-software pakt functies aan, waaronder monitoring van apparatuur op afstand, stroom- en milieumonitoring, IT-activabeheer, gegevensbeheer en rapportage. Met deze software kunnen ondernemingen de capaciteitsplanning en toewijzing van middelen vereenvoudigen en ervoor zorgen dat stroom, apparatuur en het vloeroppervlak zo efficiënt mogelijk worden gebruikt.

Wat is DMaaS?

Datacenter management as a service, of DMaaS, is een service die is gebaseerd op DCIM-software. Maar het is niet alleen een door SaaS geleverde versie van DCIM-software. DMaaS neemt de gegevensverzameling een stap verder: apparatuur- en apparaatgegevens worden verzameld uit tientallen datacenters en vervolgens worden die gegevens geanonimiseerd, samengevoegd en op schaal geanalyseerd.

DMaaS kan de manier waarop datacenters worden beheerd worden mogelijks transformeren, zegt Rhonda Ascierto, onderzoeksdirecteur voor de datacentertechnologieën en eco-efficiënt IT-kanaal bij 451 Research.

“DMaaS aggregeert en analyseert grote sets geanonimiseerde klantgegevens en kan worden verbeterd met machine learning”, zegt Ascierto. “Een belangrijk doel is om incidenten en storingen in datacenterinfrastructuur te voorspellen en te voorkomen en om inefficiënties of capaciteitstekorten op te sporen.”

Twee vroege spelers in de DMaaS-markt zijn Schneider Electric en Eaton. Beide leveranciers hebben een hele reeks gegevens gewonnen uit hun jarenlange ervaring in de datacenterwereld, waaronder het ontwerpen en bouwen van datacenters, gebouwbeheer, elektrische distributie en stroom- en koeldiensten.

Toegang tot dat soort gegevens, geoogst van een brede waaier van klanten met een breed scala aan besturingsomgevingen, is de echte waarde van DMaaS, waarmee een onderneming haar eigen datacenterprestaties kan vergelijken met wereldwijde benchmarks. Het DMaaS-aanbod van Schneider, EcoStruxure IT genaamd, is bijvoorbeeld gekoppeld aan een datameer met benchmarkgegevens van meer dan 500 klanten en 2,2 miljoen sensoren.

“De sleutel tot de waarde van DMaaS – en wat deze onderscheidt van on-premises en door SaaS geleverde DCIM – is het poolen van geanonimiseerde gegevens om big-data statistische analyses uit te voeren met behulp van een combinatie van machine learning, anomaly detection en event-stream playback, “Zegt Ascierto.

Hoe meer gegevens er worden verzameld uit verschillende soorten datacenters, en hoe meer gegevens worden geanalyseerd, hoe slimmer DMaaS wordt, zegt ze. Het hebben van grote sets gegevens over de prestaties van specifieke apparatuur in specifieke omgevingen – temperatuur, vochtigheid, luchtdruk – zou het mogelijk kunnen maken voor DMaaS-leveranciers om met grotere nauwkeurigheid te voorspellen wanneer apparatuur bijvoorbeeld zal falen of wanneer koeldrempels worden overschreden.

DCIM vs. DMaaS

Sinds de opkomst van DCIM software is dit lang een hype geweest, doch leverde het minder op dan het beloofde. Het is moeilijk in te zetten en ROI kan onduidelijk zijn.

“DCIM kan het risico verminderen en tegelijkertijd efficiëntere en betere prognoses van de capaciteit en een betere bedrijfsflexibiliteit mogelijk maken. Toch blijft het een onderontwikkelde technologie als gevolg van uitdagingen zoals het implementeren van operationele wijzigingen ter ondersteuning van DCIM en problemen bij het meten van de algehele ROI. DMaaS belooft deze uitdagingen te verminderen en de waarde van DCIM uit te breiden”, zegt Ascierto.

Datacenterbeheer is lastiger wanneer computeromgevingen worden verspreid tussen traditionele on-premises datacenters, cloud- en colocation-sites en edge computing-applicaties. Een traditioneel DCIM-model vereist software-installaties op elke datacenter-site, wat een uitdaging kan zijn bij het vergelijken van prestaties tussen omgevingen. DMaaS is een cloudgebaseerde externe bewakingsservice die is ontworpen om een reeks implementatiesites te ondersteunen.

DMaaS beperkingen

Toch heeft DMaaS nog een lange weg te gaan om zijn potentieel te bereiken. Het doel op lange termijn van DMaaS is om het fysieke datacenterinfrastructuurbeheer te integreren met vele andere diensten, waaronder IT-werklastbeheer, energiebeheer, connectiviteit en bedrijfskosten, zegt Ascierto. Maar het zal tijd kosten om daar te komen.

“DMaaS biedt nog geen oplossing voor de uitgebreide mogelijkheden van ‘traditionele’ DCIM, maar na verloop van tijd verwachten we dat dit verder zal gaan,” zegt ze. “DMaaS neemt de wereld van het datacenter verder dan DCIM, en gaat verder dan single-site, proprietary management. In de loop van de tijd zullen waarschijnlijk andere gegevens en diensten worden toegevoegd, waaronder geïntegreerd werklastbeheer, energiebeheer, klantrelaties en bedrijfssystemen, weer, personeelsdiensten en beveiliging en netwerkbeheer. ”

Kiezen tussen lokale DCIM en cloud-gebaseerde DMaaS is geen eenduidige beslissing. Het kan logisch zijn om sommige DCIM-monitoringmogelijkheden ter plaatse te houden omwille van veiligheids- en latentiemoeilijkheden, zegt Ascierto. Het verzenden van gegevens naar een gecentraliseerde cloudfaciliteit en terug is niet praktisch voor bijvoorbeeld tijdsgebonden bewaking en alarmeren. Prognose is echter niet essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering en is zinvol om van het terrein te verdwijnen.

 

BRON: https://www.networkworld.com


Geef een reactie