8 januari 2019

Een voorspelling voor bekabelingsnormen in 2019

by Dago in Databekabeling 0 comments
Wat stimuleert de verandering van de industrie? 

De grootste aandrijvers van evolutie en verandering in de ICT-industrie zijn de opkomst van M2M (machine-naar-machine) communicatie en het IoT (internet der dingen). Volgens Statista, via IHS en Forbes, was het aantal aangesloten apparaten een paar jaar geleden al het dubbele van de bevolking van de aarde. In 2015 schatte Statista meer dan 15 miljard apparaten wereldwijd, en voorspelde meer dan 23 miljard tegen de tijd dat we dit artikel lezen en meer dan 75 miljard tegen 2025.

Traditioneel is de ontwikkeling van bekabelingsnormen – met name als het gaat om de ICT-industrie – gebaseerd op het uitgangspunt dat de meeste eisen mensen naar mensen (P2P) of mensen naar machine (P2M) -communicatie zijn. We zijn echter al veel verder dan die fase en gaan snel over op het primaat van M2M, dat de traditionele P2x-telecommunicatie in schaal, reikwijdte en complexiteit zal verduisteren. De activiteiten van IEEE, TIA en andere organisaties die standaarden ontwikkelen, weerspiegelen die nieuwe realiteit.

De schaal van deze verandering wordt aangetoond door de onderstaande grafiek.

De omvang is duidelijk in onze dagelijkse discussies over slimme gebouwen, slimme technologie, IoT en verbonden steden, gemeenschappen en ruimtes. Meer aspecten van ons leven worden internet-enabled om ervaringen, veiligheid, efficiëntie en algehele kwaliteit van het leven te verbeteren.

De toenemende blootstelling aan connectiviteit zorgt voor meer complexiteit. Netwerkvereisten variëren enorm, van letterlijk bytes aan gegevens (bijvoorbeeld sensoren en schakelaars) tot honderden gigabytes en meer. Power over Ethernet (PoE) -vereisten zijn even gevarieerd, van helemaal geen tot 100W gevoede apparaten. Connectiviteitsbereiken, zowel bedraad als draadloos, kunnen ook variëren van een handvol meter tot enkele kilometers.

Niet dat we dat ooit eerder hebben gedaan, maar we leven zeker niet in – en kunnen ons niet voorbereiden op – een ICT-wereld waar one size/media fits all. We zien een toename van draadloze technologieën, zoals 5G, 802.11ax en anderen, die, hoe dan ook, nog steeds vertrouwen op bekabelde infrastructuur om draagbaarheid en mobiliteit mogelijk te maken. Deelnemen aan het rijk van traditionele categoriekabels zullen nieuwe oplossingen zijn om single-pair Ethernet (SPE) aan de koperkant aan te passen. Vezel is ook niet immuun voor verandering, met de introductie van OM5, toenemende parallelle optiekmogelijkheden en zelfs de waarschijnlijkheid van optica aan boord in de nabije toekomst.

Hoe bekabelingsnormen de verandering mogelijk maken

Ontwikkeling van normering is leidend en maakt de verandering mogelijk. In het geval van de toepassingsstandaarden van organisaties zoals IEEE en infrastructuurstandaarden van TIA, is het volume en de snelheid van verandering ongelooflijk. Het is belangrijk voor ons allemaal om ons bewust te zijn van wat er gaande is.

Het IEEE-verbindingsrapport aan TR-42 Engineering Committee van TIA, verantwoordelijk voor de premisse- en bekabelingsnormen die ICT ondersteunen, is meer dan 40 pagina’s met slechts hoogtepunten, met tientallen actieve projecten.

Weet je nog toen 40GBASE Ethernet een paar jaar geleden een uitputtingsslag leek te zijn voor multimode glasvezel? 802.3cm werkt op 400GBASE Ethernet. Of weet je nog wanneer GPON een spel van 1G of 10G was? Nu werken ze op 25, 50 en 100 Gb / s-netwerken (802.3ca). Maar het is niet allemaal sneller of verder.

Soms moeten netwerken korter zijn, zoals M2M of industriële netwerken; snelheden kunnen langzamer zijn of, beter gezegd, de juiste maat voor netwerkvereisten, of het nu de 802.3ch-groep is die werkt op 1 Gb / s-netwerken van ~ 10 m voor de auto-industrie, de 802.3cg-groep werkt op 10 Mb / s over 1 km voor laatste-mijls toepassingen of een 100 Mb / s 4-hop topologie voor industrieel (802.3bw).

Hoewel sommige van deze toepassingen zeer gericht lijken vanuit een marktperspectief, verwachten ze significante sluiprecreatie (of innovatie) als ze zich naar andere delen van ons leven begeven. Kun je toepassingen voor een snelle verbinding over zeer korte afstanden zien? Of een langzame verbinding over grotere afstanden in commerciële gebouwen en anderen? Ik weet zeker dat je het kan. Dat kan ik ook (en anderen ook). We zijn niet alleen – synergieën en kansen zijn er in overvloed. Ze zullen meer bedrijfsoplossingen aandrijven; de druk van onze technologie om de aantrekkingskracht van de bedrijfsbehoefte te compenseren.

TIA’s TR-42 Engineering Committee is keeping pace with this change. Not only are we constantly updating the cabling standards you’ve come to know and use every day, but we also continue to develop new guidance in the form of TSBs (technical service bulletins), addenda (to existing cabling standards) and new standards.

Het TR-42 Engineering Committee van TIA houdt gelijke tred met deze verandering. We werken niet alleen voortdurend bij aan de bekabelingsstandaarden die u dagelijks kent en gebruikt, maar we blijven ook nieuwe richtlijnen ontwikkelen in de vorm van TSB’s (technische servicebulletins), addenda (volgens bestaande bekabelingsnormen) en nieuwe normen.

Er zijn nieuwe standaarden in ontwikkeling voor de bekabeling die nodig is om SPE te ondersteunen. 

Binnen het subcomité van de koperbekabeling TR-42.7 is begonnen met ANSI / TIA-568.5, dat de 

behoeften van enkelvoudig paar en een addendum bij ANSI / TIA-568.2-D zal aanpakken om de componentspecificaties voor veldwerk aan te pakken term-pluggen die worden gebruikt ter ondersteuning van MPTL’s (modulaire pluggen met afsluiting).

De glasvezel-subcommissies van TR-42.11 en TR-42.12 publiceerden de gegevens die nodig zijn om OM5 te ondersteunen, evenals Base-16-optica, en zijn begonnen aan een TSB om tutorial / veldvereisten met betrekking tot de polariteit van het optische vezelkanaal aan te pakken. Het Subcomité industrie telecommunicatie-infrastructuur TR-42.9 werkt aan SPE voor industriële omgevingen als aanvulling op ANSI / TIA-1005-A.

Pathways, spaces, grounding / bonding en administration updates vinden plaats in het TR-42.3 subcomité Commercial Building Telecommunications Pathways and Spaces, met name op het gebied van PoE en de impact ervan. Het TR-42.1 subcomité voor telecommunicatiebekabeling voor commercieel gebouwen werkt ook aan de SPE-topologie en hand in hand met de TR-42.7-groep. Omdat we niet alleen hyperscale / cloud-datacenters nodig hebben, maar ook die functionaliteit dichter bij de randapparatuur voor de regen-en-mistaspecten waar latentie en nabijheid belangrijke overwegingen en vereisten kunnen zijn, zijn ze een taakgroep gestart die zich richt op de rand datacenters.

Fundamenteel is de voorspelling: het ICT-landschap zal tegen volgend jaar aanzienlijk verschillen, met een grote kans op nog meer verandering in de komende jaren dan we in het verleden hebben gehad.

Source: https://www.belden.com/blog/smart-building/a-prediction-for-cabling-standards-in-2019


Geef een reactie