12 december 2017

Gestructureerde databekabeling voor smart buildings

by Dago in Databekabeling 0 comments

De steeds slimmere gebouwen van tegenwoordig reageren continu op veranderingen in gebruik en bezetting. Dit vereist integratie van technologie, communicatie, bouw- en energiemanagementsystemen. Om die reden moeten organisaties vandaag reeds hun fysieke infrastructuur en technologische behoeften opnieuw bekijken met het oog op hun bedrijfsgebouw van morgen. Maar hoe verandert dit de manier waarop een gestructureerd bekabelingsontwerp wordt geïmplementeerd, beheerd en gecontroleerd?

Bij het ontwerpen of wijzigen van interne netwerken moeten verschillende nieuwe ontwikkelingen in acht worden genomen. Gebouwen integreren steeds meer de IT-infrastructuur (servers, gegevensopslag, netwerkapparatuur, …) met camerasystemen, telecommunicatie, LAN, toegangscontrole, videosystemen, energiebeheer en meer. Vroeger bepaalden IT-afdelingen wat wel en wat niet mogelijk was, maar nu moet iedereen van Facilities, Management en HR erbij betrokken raken. De afdeling Facilities is zelfs een belangrijke stakeholder geworden bij het specificeren en integreren van infrastructuuroplossingen en bekabeling.

 

CUTTING CORNERS

In een Smart Building concept gebruiken alle apparaten hetzelfde bekabelingssysteem, waardoor ontwerp en implementatie worden vereenvoudigd.

Het koppelen van al deze systemen en functionaliteiten aan gestructureerde databekabeling verhoogt de prestaties en de betrouwbaarheid en maakt verdere innovaties mogelijk. Het helpt slimme systemen om de energie-efficiëntie, de productiviteit, de prestaties en het ruimtegebruik te verbeteren. Een gestructureerd databekabelingssysteem moet alle producten en leveranciersplatforms ondersteunen. En hoewel dit van cruciaal belang is voor moderne netwerken, wordt gestructureerde bekabeling vaak over het hoofd gezien. De nadruk ligt vaak op de investering vooraf, welke eenvoudiger kan worden berekend en geverifieerd.

Dit kan echter ook tot half werk leiden. Tussen 40% en 50% van de storingen in netwerken van vandaag zijn te herleiden tot een slechte verbinding en de daaruit voortvloeiende slechte prestaties van fysieke netwerken. Vaak zien we knelpunten in de bandbreedte en de latency. Dit betekent veel meer dan langzamere gegevensoverdrachten want ook de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het systeem als geheel kunnen worden beïnvloed. Gebruikers klagen dan mogelijk over langzame netwerken maar ze verliezen zelden de volledige connectiviteit. Weet dat zulke fouten meestal worden veroorzaakt door menselijk toedoen.

 

VERANDERDE EISEN

Het aantal datapunten is de afgelopen 10 tot 15 jaar drastisch afgenomen. Het aantal high-level stopcontacten is daarentegen toegenomen en de flexibiliteit die ooit was toegekend aan de low-level bekabeling in de vloer is nu nodig in het plafond. Het is eenvoudiger geworden om het aantal low-level gebruikersverbindingen vast te stellen dan het aantal uitgangen dat nodig is om een ​​verscheidenheid aan slimme bouwsystemen te gebruiken, zoals draadloos, toegangscontrole, en verlichting.

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan het high-level raster en zowel het bepalen van de locatie als van de hoeveelheden kan soms moeilijk verlopen.

 

HET BELANG VAN MONITORING

De laatste jaren zijn fysieke netwerken dus steeds complexer geworden. Integratie van Intelligent Infrastructure Management (IIM)/ Intelligent Physical Layer Management (IPLM) met energie-, gebouwen- en andere systemen maakt efficiëntieverbeteringen en de ontwikkeling van geavanceerde ‘slimme’ applicaties mogelijk en zelfs noodzakelijk. Om de best geïnformeerde beslissingen te nemen, moet u toegang hebben tot nauwkeurige en actuele documentatie. Netwerktransparantie kan de prestaties hiertoe aanzienlijk verbeteren, de responstijd verhogen en uw netwerk toekomstbestendig (“future proof”) maken – het mag dus zeker niet als bijzaak gezien worden. Een zeer effectieve oplossing is het toevoegen van Traffic Access Point (TAP) -modules. Deze maken continue bewaking van netwerk- en applicatieprestaties mogelijk dewelke volledig zijn geïntegreerd in een gestructureerde bekabelingsinfrastructuur.

 

Bron: www.smartbuildingmagazine.com


Geef een reactie