10 januari 2019

Het DNA van Smart Buildings

by Dago in Databekabeling 0 comments

We brengen meer dan 90% van onze tijd in gebouwen door. Dit betekent dat gebouwen verwacht worden om dezelfde verzogende omgeving te bieden als buitenshuis, en dat ze technologie gebruiken om de productiviteit en het comfort te bevorderen en dit alles met minimale bedrijfskosten, minder cyberbeveiligingsrisico en downtime. Het feit dat 40% van de huidige beroepsbevolking tegen 2022 met pensioen gaat, brengt een extra uitdaging met zich mee, namelijk de verwachtingen van millennials, die in de komende paar jaar de leidinggevende posities in verschillende sectoren zullen bekleden.

Het concept van Smart Buildings is zeker niet nieuw – gebouwen zijn tientallen jaren geleden al ‘slimmer’ geworden door de komst van Building Automation-oplossingen. De huidige definitie van een ‘Smart Building’ gaat echter verder dan automatisch werken, deze ligt nu in de richting van een intuïtieve werking. Er zijn verschillende overwegingen over wat vandaag echt ‘Smart’ is.

Van Energieneutraal naar Zero Carbon:

Een energieneutraal gebouw genereert evenveel energie als het op jaarbasis verbruikt. Een dergelijk gebouw zal echter nog steeds koolstof produceren, afhankelijk van het type on-site generatie, omdat niet alle gebouwen het potentieel hebben voor hernieuwbare energie. Met de wil van de EU om tegen 2020 een reductiepercentage van CO2-uitstoot van 40% te behalen, moeten gebouwen naar een zero-carbon-bedrijfsmodus evolueren, wanneer er geen fossiele brandstof wordt verbrand op het terrein. Om de toegenomen vraag naar schone elektriciteitsnetwerken tegen te gaan, kunnen productie en load shedding worden geoptimaliseerd met behulp van demand-response-programma’s.

Draag bij aan het doel van het bouwen:

Het doel van een ziekenhuisomgeving is om het herstel van de patiënt te verbeteren, terwijl die van een kantooromgeving is om de productiviteit te verbeteren. Hoewel hun doelen misschien anders zijn, dragen Smart Buildings uiteindelijk bij aan het welzijn van de bewoners. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat er 35% minder ziekteverlof is in goed geventileerde gebouwen. Daarom wordt van een Smart Building verwacht dat het zich intuïtief aanpast aan de omgeving, afhankelijk van de bezetting, lopende activiteiten in het gebouw en de omgeving buiten het gebouw.

Help het juiste talent aan te trekken en te behouden:

Millennials, die in 2020 ongeveer 50% van de beroepsbevolking vormen, hebben de neiging om het merk van de werknemers te waarderen, net als bij hun consumentenmerken. De uitdrukking ‘dit is hoe dingen altijd zijn gedaan’, voorspelt niet veel goeds voor deze generatie, en enkele van hun prioriteiten in hun werkruimte omvatten flexibel werken, technologische hulpmiddelen, diversiteit, snelle persoonlijke en professionele ontwikkeling naast een goede balans tussen werk en privé, en de kracht van het merk van hun werkgever. Dit betekent ook dat ze minder loyaal zijn aan hun werkgever en dat meerdere werkgevers in korte tijd de norm zijn geworden. Daarom moeten organisaties investeren in de cultuur, zo niet de mensen. Door gebruik te maken van slimme gebouwen die een innovatieve en digitale omgeving creëren, kunnen organisaties hun best doen om een beroep te doen op de beste talenten in de branche.

Verhoog operationele efficiëntie, verlaag operationele kosten:

Gebouwen hebben de noodzaak om zo efficiënt mogelijk te zijn niet verloren, terwijl operators nu op zoek zijn naar een geïntegreerde aanpak van Building Management. Van Smart Buildings wordt verwacht dat ze verder kunnen gaan dan ongelijksoortige systemen, naar een omgeving waar de BMS-, Lighting-, Power- en Bezettingsgraad gegevens kunnen delen om de werking te verbeteren. Waar er een vorm van visualisatie van de geagglomereerde gegevens op een platform bestaat die gemakkelijk toegankelijk op locatie of in de cloud.

Mensen, connectiviteit en de gebouwde omgeving bij elkaar brengen:

Tegenwoordig wordt verwacht dat gebouwen zelfs verder gaan dan systemen die met elkaar praten. Er wordt verwacht dat systemen met mensen omgaan en mensen verwachten controle over hun omgeving te hebben. Inderdaad, slimme gebouwen evolueren naar kunstmatige intelligentie-apparaten; naar apps op uw mobiele apparaat die comfortcondities bieden, of die u kunnen helpen bij het kiezen en vinden van uw weg naar de ideale werkplek in uw kantoor; naar virtuele en augmented reality. 

De Smart Building-visie van vandaag is die van een vloeiende omgeving, waarin alles wat je aanraakt deel uitmaakt van het DNA van het gebouw.

Dus wat is het ‘gen’ van het slimme gebouw? Het antwoord is simpel: gebruik maken van gegevens en het internet der dingen om systeemoverschrijdende informatie te verzamelen en bruikbare inzichten te verzinnen. 

Source: https://blog.schneider-electric.com/building-management/2018/12/05/the-dna-of-smart-buildings-part-1/


Geef een reactie