17 september 2018

Hoe data-enabled services het leven in de stad en op het werk veranderen

by Dago in Databekabeling 0 comments

Data-enabled services zijn booming – en transformeren onze manier van leven.

Het vermogen om strategische waarde te onttrekken aan data onderscheidt in het bedrijfsleven steeds meer de winnaars van verliezers. Bij het bouwen zijn we een tijdperk ingegaan waarin de omgeving waarin we werken en winkelen gegevens gebruikt die zijn verzameld door systemen die compatibel zijn met Internet of Things om een reeks functies te optimaliseren. In steden over de hele wereld maken stedenbouwkundigen gebruik van data-enabled services om efficiëntie te vergroten, hardnekkige problemen op te lossen en in het algemeen het leven van bewoners te verbeteren.

Hier zijn enkele specifieke – en opzienbarende – manieren waarop op data gebaseerde technologie de regels op een aantal belangrijke gebieden verandert.

Een toekomstperspectief voor tunnels

Een opvallend aspect van de snel ontwikkelende data-enabled services van vandaag is dat we vaak toegang hebben tot hen via technologieën die we reeds kennen en als vanzelfsprekend beschouwen, technologieën waarvan we niet wisten dat deze eigenlijk hightech zijn.

Neem slimme straatverlichtingssystemen, die connectiviteit bieden aan openbare lichtpunten in een stad en het mogelijk maken om gegevens over zichzelf te delen en deel te nemen aan het Internet of Things (IoT). Met behulp van ingebouwde intelligentie en geïntegreerde sensoren kunnen aangesloten lichtpunten gegevens verzamelen en delen over hun eigen activiteiten en de verlichte omgeving. Via data-analyse kan een slim verlichtingssysteem vertellen waar mensen samenkomen, waar ze parkeren en hoe ze rijden, wanneer ze het meest waarschijnlijk komen en gaan, en meer. Lichten kunnen bijvoorbeeld worden ingesteld om automatisch te dimmen wanneer straten leeg zijn.

Maar geconnecteerde verlichting kan meer dan alleen intelligente verlichting bieden. Het kan ook een breed scala aan niet-lichtgerelateerde diensten leveren.

Iets dat automobilisten vaak doen, zonder er bij stil te staan, is door tunnels rijden. Een ongeluk diep in een lange tunnel kan catastrofaal zijn voor de verkeersstroom en het kan gevaarlijk zijn wanneer er bepaalde chemicaliën vrijkomen.

Een tunnelverlichtingssysteem kan worden uitgerust met sensoren, deze kunnen de nooddiensten onmiddellijk waarschuwen, niet alleen over het feit dat een ongeluk is gebeurd, maar ook dat een bijtende stof uit een tankwagen en in de omgeving is gelekt, waardoor ze de kans krijgen om snel en adequaat te reageren.

Sensor-enabled geconecteerde verlichtingssystemen in de stad als geheel kunnen ook helpen bij de handhaving van de wet. Sensoren kunnen bijvoorbeeld lokaliseren waar geweerschoten zijn afgevuurd. Het systeem kan onmiddellijk noodwaarschuwingen genereren en de politie een voorsprong geven om ter plaatse te komen.

Een slimmere manier van werken

Hoe gaat het eraan toe in een kantoorgebouw dat is uitgerust met een geconnecteerd verlichtingssysteem? Bij aakomst op kantoor gebruiken werknemers het wayfinding-systeem om de dichtstbijzijnde beschikbare bureau te vinden. Na het opzetten van een vergadering gebruiken ze bewegwijzering om hun weg naar de vergaderruimte te vinden. Als de vergadering de markering van vijftig minuten bereikt, knipperen de lampjes van de ruimte om de deelnemers erop te wijzen dat het tijd is om af te ronden. Rond de middag kunnen medewerkers gebruik maken van locatiegebonden services om uit te vinden waar hun lunchpartners zijn.

Het geconnecteerde verlichtingssysteem maakt ook het leven van de facility manager van een gebouw veel eenvoudiger. Bezettingsgegevens die door de geïntegreerde sensoren van het systeem worden doorgegeven, geven aan dat een bepaald kantoorgebied ’s ochtends onderbenut is, dus schakelt de facility manager deze uit. Deze gegevens worden later gebruikt om de agendapunten tijdens een vergadering voor optimalisatie van de ruimte met het management team te onderbouwen.

’s Avonds wordt de schoonmaakploeg geriefd waar ze moeten schoonmaken, op basis van de bezettingscijfers van die dag.

Natuurlijk kan een slim verlichtingssysteem op kantoor ook een groot verschil maken in zijn primaire functie: gegevens gebruiken om de lichtkwaliteit en -niveaus te optimaliseren, om een comfortabele en productieve werkomgeving te creëren.

 

Bron: https://www.interact-lighting.com/global/iot-lighting/data-driven-tech-is-changing-the-rules


Geef een reactie