25 september 2017

Introductie tot PoE

by Dago in Databekabeling 0 comments

Power over Ethernet (PoE) is een technologie die toelaat om stroom te sturen over datakabels. Dit gebeurt via een twisted pair-kabel (i.e. een standaard netwerkkabel zoals een CAT5E, CAT6, …) in een Ethernet-netwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals bv. touchpanels, digital signage schermen, IP-camera’s, Wireless Access Points (WAP), kassaregistratiesystemen (POS), thermostaten en andere soort van sensoren tot zelfs verlichtingscircuits van stroom te voorzien.

Het gebruik van PoE maakt een extra laagspanning-voedingsadapter of een 220v aansluiting overbodig. Dit is vooral handig als het netwerkapparaat ingezet moet worden op een plaats waar stroomvoorziening via een stopcontact niet mogelijk is.

Een datakabel maakt typisch gebruikt van 4 van de 8 aders (pairs) van de kabel voor de datasignalen. Bij PoE worden tot 2 extra aders (1 aderpaar of twisted pair) gebruikt om stroom te leveren. In bepaalde variaties gebeurt dit zelfs over dezelfde paren als de data zelf. Het geheel omvat een specifiek protocol, waarbij eerst gemeten wordt of er een PoE-toestel aangesloten is, welk vermogen ervoor nodig is en pas dan zal op de lijn de nodige elektrische spanning aangeboden worden. Heden ten dage zijn er oplossingen waarbij zelfs tot 100W aangeleverd kan worden.

Waarom PoE gebruiken?

PoE technologie maakt het mogelijk dat toestellen permanent communiceren met de intelligente switches die hen tegelijkertijd stroom leveren en aansturen. Op deze manier wordt de stroom voor deze toestellen dynamisch geregeld. Dit betekend dat de toestellen de stroom meer efficiënt gebruiken en alleen meer stroom zullen vragen op het moment dat het ook effectief nodig is. Dit resulteert in een optimalisatie van de toevoer, een uitgebreider netwerk aan IP-apparaten dat aangesloten kan worden.

Bij DAGO kan u steeds terecht voor een volwaardige expertise op gebied van PoE. Wij helpen u graag verder met de studie, planning en vanzelfsprekend aankoop en installatie van uw PoE projecten – van bekabeling tot in werkingstelling van uw netwerkapparatuur en IP-toestellen.

Voordelen

TIJD- EN KOSTENBESPAREND
Er dient bij de installatie enkel nog een datakabel geïnstalleerd te worden. Een aparte voedingskabel is niet meer nodig. De aansluiting is simpel, veilig en effectief.

FLEXIBILITEIT
Alle IP-apparaten (camera’s, wireless access points, etc.) kunnen eenvoudig geplaatst worden waar ze nodig zijn, zonder beperkt te zijn door een plaats waar er geen stroomvoorziening is. En ze kunnen op een eenvoudige manier van plaats gewijzigd worden.

STROOMEFFICIËNTIE
Toestellen die gebruik maken van de PoE technologie zijn efficiënter qua verbruik en vragen enkel de maximumstroom wanneer nodig.

VEILIG EN BETROUWBAAR
De stroomvoorziening gebeurt vanuit een centrale plaats in plaats van in verschillende kringen. Op deze manier kunnen ze eenvoudig voorzien worden van noodstroom, uitgezet worden of indien nodig, gereset worden.


Geef een reactie