19 oktober 2017

LiFi, internet-toegang van de toekomst

by Dago in Databekabeling , IT 0 comments
Commodity

Internet-toegang is de laatste jaren uitgegroeid tot een nutsvoorziening zoals water en elektriciteit. We willen op elk moment verbonden kunnen zijn met anderen en toegang hebben tot snel en betrouwbaar internet. Electronische communicatie is van fundamenteel belang voor onze moderne samenleving op privé vlak maar nog sterker op zakelijk vlak. De stroom aan data binnen bedrijven wordt continu groter, samen met de nood aan een netwerk dat de volumes de baas kan.

WiFi is de meest gebruikte vorm van draadloze netwerken en het verstuurt data met behulp van elektromagnetische straling (radiogolven). Het geschikte deel van het elektromagnetisch spectrum is echter te klein om aan de stijgende vraag naar draadloze gegevensoverdracht te voldoen. Naast een beperkte capaciteit hebben radiogolven ook een beperkte beschikbaarheid. Zo moet je je mobiele telefoon bijvoorbeeld uitschakelen in een vliegtuig waardoor je toegang tot internet verdwijnt. Efficiëntie is nog een andere kwestie. Wereldwijd zijn er 1,4 miljoen GSM-masten actief dewelke enorm veel energie verbruiken. De meeste energie wordt gebruikt om de basisstations te koelen. Slechts 5% gaat naar het uitsturen van de radiogolven. Tot slot kunnen radiogolven doorheen muren waardoor ze onderschept kunnen worden. Veiligheid en privacy zijn dus niet altijd gegarandeerd.

Een oplossing voor deze beperkingen zou wel eens LiFi (Light Fidelity) kunnen zijn. LiFi is zeker geen vervanger van WiFi, de technologieën moeten eerder als complementair aan elkaar gezien worden. Ook zal het nog vele jaren duren vooraleer LiFi als mainstream technologie erkend wordt. LiFi zal echter de druk van het nu al overladen radiospectrum afhalen en het kan een snelle en efficiënte oplossing zijn voor het Internet of Things wat nu toch wel volop aan het doorbreken is.

LiFi zegt U ?

LiFi is een snelle en draadloze datacommunicatie technologie die lichtgolven (via LED’s -Light Emitting Diodes) gebruikt in plaats van radiogolven. De LiFi technologie maakt gebruik van Visible Light Communication (VLC). VLC gebruikt zichtbaar licht van het elektromagnetisch spectrum met golflengtebanden tussen 400 THz (780nm) en 800 THz (375 nm) als optische drager voor datatransmissie en verlichting. Het is gebaseerd op de IEEE 802.15.7-standaard.

Het zichtbare licht is licht waar we aan gewoon zijn en dat niet schadelijk is. Het zichtbare licht bevindt zich ongeveer in het midden van het spectrum en is in vergelijking tot het radiogolvenspectrum 10,000 keer groter. Dus waarom niet net dit licht gaan gebruiken voor draadloze communicatie? Dàt is nu waar het bij LiFi om draait. De infrastructuur is reeds deels aanwezig, want overal hangen reeds lampen. Het ‘enige’ dat we moeten doen is inefficiënte gloeilampen vervangen van door speciale LED-lampen en armaturen. Verlichting en draadloze datacommunicatie kunnen aldus naadloos gecombineerd worden.

Hoe werkt dit nu?

Door gebruik te maken van diverse multiplexing technieken kunnen LEDs met extreem hoge snelheden worden in-en uitgeschakeld om digitale strings van verschillende combinaties “enen en nullen” te genereren. Een ontvanger (fotodetector) zet het licht om in een elektrisch signaal, dat weer wordt omgezet en verstuurd naar een computer of mobiel apparaat.

Werelds eerste LiFi-lamp!

 


Geef een reactie