17 november 2017

UTP, STP, FTP – Wat, waar, hoe?

by Dago in Databekabeling 0 comments
Wat is een UTP-kabel?

De vaak gebruikte term “UTP-kabel” is een zeer populaire kabel voor digitale telefonie- en computernetwerken en bestaat uit gedraaide aderparen (twisted pair – meestal 4 paren in 1 kabel) met een standaard kleurencodering. De naam UTP-kabel wordt echter ten onrechte óók gebruikt voor andere types twisted pair netwerkkabels. Want twisted pair netwerkkabels zijn namelijk verkrijgbaar in afgeschermde en niet afgeschermde varianten, waarbij de UTP (Unshielded Twisted Pair) kabel de niet-afgeschermde variant is. De niet-afgeschermde kabel heeft dus geen elektromagnetische afscherming tegen interferentie oftewel elektromagnetische invloeden en storingen van buitenaf. Een andere mogelijke storing is “crosstalk” (binnen dezelfde kabel) waarbij een onafgeschermd paar een ander onafgeschermd paar kan beïnvloeden en er zelfs ongewenst data kan “overspringen” op het andere paar.

Als oplossing voor deze interferentie bestaan er diverse afgeschermde twisted pair kabels, zoals de FTP (Foiled Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) en de gecombineerde S/FTP kabels. Toen deze voor het eerst beschikbaar waren, werden afgeschermde kabels vooral gebruikt in fabrieksomgevingen en in gebieden met hoge concentratie elektrische apparatuur alsook voor beveiligde communicatietoepassingen.

Welke soorten afscherming zijn er?

U/UTP
Deze kabel is helemaal niet afgeschermd. Het is de kabel waarnaar het meest gerefereerd wordt bij het gebruik van de term UTP-kabel.

U/FTP
Geen algemene kabelafscherming (U), maar wel met folie-afgeschermde gedraaide aderparen (FTP). Dit type kabel wordt vaak gebruikt in 10-Gigabit toepassingen.

F/UTP (FTP)
Een algemeen foliescherm (F) met niet-afgeschermde gedraaide aderparen. Deze kabel lijkt sterk op een gewone UTP-kabel, met de toevoeging van folie onder de hoofdkabelmantel. Een andere veelvoorkomende naam voor deze kabel is FTP. F/UTP-kabels komen vaak voor in 10-Gigabit toepassingen.

S/FTP
Een algemene kabelafscherming door vlechtwerk (S) en met folie afgeschermde aderparen (FTP). Het ‘schild’ onder de jas van de kabel is een vlecht en elk individueel paar is omgeven door een eigen foliebarrière. Het doel van de extra folie op de individuele paren is om de mate van interferentie ertussen maximaal in te perken.

SF/UTP
Zowel een algemene kabelafscherming door vlechtwerk (S) en een folie-afscherming (F) met niet-afgeschermde gedraaide aderparen (UTP). Deze kabel wordt ook wel een STP-kabel genoemd. Kabels met een algemeen gevlochten kabelafscherming zijn zeer effectief in het beschermen tegen interferentie oftewel elektromagnetische storingen.

Bij vragen over welk type bekabeling te gebruiken voor uw eigen datanetwerk kan DAGO u steeds met raad en daad bijstaan.[/vc_column_text]

CAT5e / CAT6 / CAT6a / CAT7

UTP kabels zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, ieder met hun eigen specificatie. Vuistregel in deze is : des te nieuwer/hoger de categorie, des te sneller de kabel is.

CAT5e kabel – Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken.
De doorvoersnelheid is 100mhz.
(TIA standaard – klasse D)

CAT6 kabel – Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken.
De doorvoersnelheid is 250mhz. Hierdoor kan het meer data tegelijkertijd verwerken dan een CAT5e kabel.
(TIA standaard – klasse E)

CAT6a kabel – Haalt snelheden tot 10.000 Mbit/s ofwel 10 Gbit/s en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken.
De doorvoersnelheid is 500mhz.
(TIA standaard – klasse EA)

CAT7 kabel – Haalt snelheden tot 10.000 Mbit/s en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken.
De doorvoersnelheid is vanaf 600mhz. Heeft wel een eigen connector en dus niet de standaard alom-gekende RJ45 connector die t.e.m. de Cat6a wordt afgemonteerd.
(TIA standaard – klasse FA)

Het verschil tussen CAT5e en CAT6 is dus hoofdzakelijk de bandbreedte. Zie het als een weg met een aantal baanvakken waar op ieder baanvak 120 wordt gereden. De snelheid is overal gelijk, maar het aantal baanvakken (=bandbreedte) kan verschillen. Zo heeft een CAT5e bijvoorbeeld 2 baanvakken en een CAT6 4 baanvakken. Op een weg met 4 baanvakken kunnen meer auto’s tegelijkertijd naar hun locatie rijden.

Weet dat er nog een verschil is tussen al de verschillende categorieën en dat is de lengte van de kabel dewelke max. 90m (permanent link) bedraagt en in sommige gevallen zelfs minder. Voor installaties die een langere lengte vereisen, is een glasvezelkabel (Fiber Optical) de oplossing maar daar hebben we het in een toekomstig artikel nog eens meer in detail over.

Wat betekent AWG?

AWG staat voor ‘American Wire Gauge’ en is een standaard voor de dikte van de draad. Bij UTP-bekabeling is AWG 23 of AWG 24 de standaard. De regel is hier, des te lager de AWG-waarde, des te dikker is de ader in de kabel.


Geef een reactie