6 april 2018

Vergelijking van draadloze communicatieprotocollen

by Dago in Databekabeling , IT 0 comments
Wi-Fi

Wat is het?
Wi-Fi is een technologie gebaseerd op de IEEE 802.11 norm, welke gebruik maakt van radio frequentie (RF) om lokale netwerken (LAN) te implementeren via Ethernet bij compatibele Wi-Fi apparaten. Dit laat de apparaten toe om informatie te ontvangen en te versturen via het internet.

Hoe werkt het?
Wi-Fi maakt gebruik van Internet Protocol (IP) om te communiceren tussen eindpuntapparaten en het LAN. Er wordt een Wi-Fi-verbinding tot stand gebracht met behulp van een draadloze router die is verbonden met het netwerk en waarmee apparaten toegang hebben tot internet.

Een nadeel van Wi-Fi is dat het gevoelig kan zijn voor interferentie, afhankelijk van de RF-omgeving waarin het werkt. Alles, van andere Wi-Fi-signalen tot radiogolven die worden uitgestraald door magnetrons tot cementmuren, kan uw datatransmissie verstoren. Dat is waar de twee frequenties van Wi-Fi, 2,4 GHz en 5 GHz, ter sprake komen. Wi-Fi kan op beide frequenties zenden, waardoor het signaal door alle ruis gaat en een snel, krachtig signaal van je draadloze router naar je apparaat levert.

Voor welke toepassingen is Wi-Fi het beste?
LAN-video-, e-mail- en webtoepassingen waarvoor netwerkverbindingen met een hogere gegevenssnelheid vereist zijn (1Mbps-1Gbps).

Li-Fi

Wat is het?
Li-Fi is een vorm van visuele lichtcommunicatie die gebruikmaakt van lichtgolven van LED-lampen voor snelle draadloze communicatie. Het wordt gebruikt om snel en veilig gegevens uit te wisselen op een veel lager energieniveau dan met wifi.

Hoe werkt het?
Wanneer een constante stroombron op een LED-lamp wordt aangesloten, wordt een constante stroom fotonen waargenomen als zichtbaar licht. Wanneer deze stroom langzaam wordt gevarieerd, dimt de lamp op en neer. Omdat de lampen halfgeleiders zijn, kunnen de stroom en de optische uitgang worden gemoduleerd met extreem hoge snelheden die kunnen worden gedetecteerd door een fotodetector en weer kunnen worden omgezet in elektrische stroom.

Li-Fi heeft minder interferentieproblemen dan RF-technologie, waardoor het ideaal is voor drukbezette omgevingen waar Wi-Fi tekort kan schieten. Li-Fi kan geen vaste materialen binnendringen, waardoor het veiliger is, maar ook betekent dat een Li-Fi-netwerk in een gebouw meerdere transmitterlampen nodig heeft, zodat een mobiele gebruiker een naadloze draadloze dekking kan ervaren terwijl ze zich verplaatsen tussen het verlichtingsgebied van elke LED-lamp.

Voor welke toepassingen is Li-Fi het beste?
Li-Fi is nog ver verwijderd van de wijdverspreide commercialisering, maar het heeft potentiële toepassingen voor het Internet of Things in vele industrieën, waaronder ruimtevaart, onderwijs, consumentenelektronica, gezondheidszorg, detailhandel, beveiliging en transport, onder anderen.

Bluetooth

Wat is het?
Een standaard voor draadloze koppeling op korte afstand van mobiele telefoons, computers en andere elektronische apparaten.

Hoe werkt het?
Bluetooth verzendt en ontvangt radiogolven in een breedte van 79 verschillende frequenties (kanalen) met het centrum op 2,45 GHz, apart van radio, televisie en mobiele telefoons, en gereserveerd voor gebruik door industriële, wetenschappelijke en medische gadgets. De korteafstandszenders van Bluetooth hebben een zeer laag stroomverbruik en zijn veiliger dan draadloze netwerken die over langere afstanden werken, zoals Wi-Fi.

Voor welke toepassingen is Bluetooth het beste?
Bluetooth is een wereldwijd 2,4 GHz persoonlijk netwerk voor draadloze communicatie over korte afstanden. Device-to-device bestandsoverdracht, mobiele inloggegevens, draadloze luidsprekers en draadloze headsets worden vaak ingeschakeld met Bluetooth.

ZigBee

Wat is het?
ZigBee is een 2,4-GHz mesh-netwerk (LAN) -protocol. Het is ontwikkeld als een op IEEE 802.15.4 gebaseerde specificatie voor een suite van hoogwaardige communicatieprotocollen die worden gebruikt om persoonlijke gebiedsnetwerken te creëren met kleine, energiezuinige digitale radio’s.

Hoe werkt het?
ZigBee-apparaten verzenden gegevens over lange afstanden door deze door een gaasnetwerk van tussenliggende apparaten te voeren om verder weg gelegen apparaten te bereiken. ZigBee-netwerken hebben een gedefinieerde snelheid van 250 kbps en worden beveiligd door 128-bits symmetrische coderingssleutels.

Voor welke toepassingen is ZigBee het beste?
ZigBee wordt meestal gebruikt in applicaties met een lage datarate die een hoge schaalbaarheid, een lange batterijlevensduur en veilig netwerken vereisen. Het is eenvoudiger en minder duur dan Bluetooth of Wi-Fi en wordt veel gebruikt voor toepassingen in woningen, gebouwen en industriële automatisering, zoals gecontroleerde verlichting en thermostaten, thuisenergiemonitoren, slimme meters, het verzamelen van medische apparatuur, verkeersbeheersystemen en andere lage -kracht en lage bandbreedte behoeften.

 

BRON: https://www.anixter.com/en_us/resources/literature/techbriefs/comparing-wireless-communication-protocols.html?utm_campaign=techbriefs&utm_content=69059938&utm_medium=social&utm_source=linkedin


Geef een reactie