5 februari 2019

Wat is vandaag mogelijk?

by Dago in Databekabeling , IT 0 comments

Digitalisering en het Internet of Things transformeren de Building Automation. Connectiviteit, openheid en – vooral – de klant staan centraal in deze transformatie.

Situatie: U zit in een vergadering. De airconditioning staat op een ijzige temperatuur. Waardevolle tijd en concentratie gaan verloren door de thermostaat aan te passen. In de toekomst zal er een alternatief zijn: de airconditioning van tevoren op de perfecte temperatuur instellen met behulp van een smartphone-app waarmee je jaloezieën, deursloten en beveiligingssystemen eenvoudig, nauwkeurig en volgens je opgeslagen persoonlijke voorkeuren kunt bedienen.

Systemen passen zich automatisch aan

Innovatieve Building Automation systemen zullen het gedrag van het systeem automatisch aanpassen – dat wil zeggen dat de gebruiker steeds meer op de achtergrond gaat zitten omdat het systeem zijn voorkeuren kent. “Dit is mogelijk door het gebruik van cloudtechnologieën, intelligente componenten en gerelateerde platformen voor gebouwbeheer”, zegt Uwe Frank, CEO van de business unit Control Products en Systems van de Siemens-divisie Building Technologies. “In ontwikkeling richten we ons daarom meer op componenten die in staat zijn tot communicatie en software die bestaande producten naadloos integreert.”

Maar dit is nog maar het begin als het gaat om verbeterde, flexibelere functionaliteit. Nieuwe en voortdurend verbeterde applicaties maken het steeds eenvoudiger om gebruik te maken van de gegevens die in de cloud zijn opgeslagen. In principe zou iedereen deze applicaties kunnen maken, en dat opent veel nieuwe potentiële zakelijke gebieden, zegt Uwe Frank: “We willen een ecosysteem ontwerpen waarin bijvoorbeeld apparaatfabrikanten of softwareontwikkelaars nieuwe applicaties kunnen programmeren op basis van de gegevens die we maken beschikbaar.”

Gedeeltelijke oplossingen bevorderen innovatie

Op de lange termijn is Siemens van plan een cloudgebaseerd uitgebreid gebouwbeheersysteem beschikbaar te stellen – vergelijkbaar met Desigo CC – met volledige connectiviteit en vrijwel onbeperkte schaalbaarheid. Siemens-platforms, die zijn opgevat als holistische systemen, zullen ook beschikbaar zijn voor systemen van derden, om toegang te krijgen tot nieuwe disciplines en eenvoudig bestaande producten of producten van de klant te integreren. Dus de mobiele app die in het begin werd genoemd en die de kamertemperatuur en de jaloezieën regelt en ook de deur ontgrendelt, is binnenkort realiteit – en kan zelfs op verzoek door een stem worden bediend.

Dit moet ook het opstellen van gedeeltelijke oplossingen mogelijk maken. “Tegenwoordig heb je vaak een gebouw met een compleet gebouwbeheersysteem of heb je heel weinig automatisering”, zegt Uwe Frank. Een voorbeeld zijn kachels, die vaak nog steeds handmatig worden bediend in oude gebouwen. “Een verstandige tussenstap zou zijn om deze handmatige kleppen te vervangen door slimme radiatorkranen die via internet met het systeem communiceren.”

Een dergelijke gedeeltelijke oplossing biedt aanzienlijke voordelen, niet het minst omdat het systeem informatie over automatiseringsprocessen kan verzamelen en evalueren. De verwarming kan bijvoorbeeld automatisch worden geregeld, waardoor een geprogrammeerde uitschakeling bij vakanties en de geselecteerde verwarming van bepaalde ruimtes mogelijk is, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de vereisten. “Vooral voor kleinere en bestaande gebouwen bieden IoT en connectiviteit zeer goede oplossingen die misschien niet in staat zijn om te concurreren met volledige automatisering op prestaties, maar wel veel minder kosten.”

Intelligentie in de kleinste componenten 

Dergelijke innovatieve oplossingen zijn mogelijk omdat veldapparatuur al elementaire intelligentie heeft. IoT maakt een volledig nieuwe aanpak mogelijk: een intelligente klep kan rechtstreeks worden gekoppeld aan de thermostaat die – in toenemende mate met behulp van draadloze technologie – de opdracht geeft om deze te openen. En slimme apparaten hebben nog een voordeel: zelfs als de internetverbinding mislukt, garanderen ze nog steeds basisfunctionaliteiten.

Een goed voorbeeld hiervan is licht. IoT-verlichting (bijvoorbeeld LED) biedt geïntegreerde intelligentie: zelfs zonder een internetverbinding kunnen lichten worden ingeschakeld of gedimd, bijvoorbeeld afhankelijk van het omgevingslicht en de aanwezigheidsdetectie. De cloud beheert meer complexe taken, zoals automatische activering van speciale lichtscenario’s. Open interfaces zorgen voor maximale connectiviteit voor deze oplossingen.

Het spreekt voor zich dat de cloud van een systeemaanbieder er baat bij heeft open te staan ​​voor partners. Deze tweewegsopening – voor toepassingen van derden en door de integratie van systemen van derden via standaardinterfaces – helpt moderne systemen om zich voortdurend te ontwikkelen. De klant profiteert dus altijd van de nieuwste ontwikkelingen, ongeacht waar deze vandaan komen.

Source: https://www.siemens.com/customer-magazine/en/home/buildings/creating-perfect-places/what-is-possible-today.html


Geef een reactie