18 juni 2018

6 jaar later domineert IPv4 nog steeds IPv6

by Dago in IT 0 comments

Het is zes jaar geleden sinds de officiële lancering van IPv6 op de “World IPv6” dag in 2012, maar volgens de Internet Society is de nieuwste versie van het internetprotocol nog steeds niet verantwoordelijk voor de meerderheid van het online verkeer.

IPv6, de moderne versie van het Internet Protocol-raamwerk dat ten grondslag ligt aan zo ongeveer alles op het netwerk, ziet een gestage opmars bij serviceproviders, maar heeft zijn voorganger, IPv4, nog steeds niet in onbruik geraakt, volgens een rapport dat is uitgegeven door de Internet Society.

Er zijn 24 landen in de wereld waar IPv6 meer dan 15% van het totale IP-verkeer bedraagt ​​en 49 die de drempel van 5% hebben bereikt. Toch beschrijft de Internet Society – een non-profitorganisatie die internetstandaarden promoot en lobbyt voor open toegang tot internet – dat de technologie is overgestapt van de ontwikkelingsfase “early adoption” naar de fase “early majority”.

Een deel van de redenering achter de zonnige typering van de staat van IPv6 door de groep is de aard van de groei in het gebruik van de standaard. Enkele van de belangrijkste carriers ter wereld – waaronder de Amerikaanse vier grote mobiele providers, Comcast en Reliance JIO in India, met zijn 237 miljoen abonnees – gebruiken IPv6 al voor het leeuwendeel van hun internetverkeer. Omdat alleen IPv6-netwerken de netwerkactiviteiten drastisch kunnen vereenvoudigen en de kosten laag kunnen houden, is er reden om aan te nemen dat de trend zich zal voortzetten.

Houden oudere applicaties IPv6 tegen?

ISOC merkte op dat een van de grootste uitdagingen voor de introductie van IPv6 de zakelijke markt is. Dankzij legacy-toepassingen die mogelijk niet zijn ontworpen om op IPv6 te worden uitgevoerd, hebben veel zakelijke gebruikers nog steeds IPv4-connectiviteit nodig. Maar dat zorgt ook voor wat de groep “een interessante zakelijke kans” noemt – aangezien Microsoft in 2011 666.000 IPv4-adressen kocht voor een flinke $11,25 per stuk, kunnen bedrijven die een sprong maken op IPv6-gebruik profiteren van de markt voor IPv4-adressen vóór deze in waarde begint af ​​te nemen, wat volgens de groep in 2019 zal gebeuren.

En over het algemeen is de groei voortgezet. Van de 1000 populairste websites werkt 28% per Alexa met IPv6. Dat cijfer steeg ook voor de top miljoen Alexa-sites, van 13% naar 17%.

De vooruitzichten voor de acceptatie van IPv6 zijn echter niet uniform rooskleurig. Een ontwerpvoorstel van de Internationale Telecommunicatie-unie om het internet in het algemeen naar IPv6 te verplaatsen, is zwaar bekritiseerd omdat het onvoldoende deed om de afhankelijkheid van IPv4 te verminderen en waarschijnlijk niet tot zinvolle hervormingen zou leiden.

 

BRON: https://www.networkworld.com


Geef een reactie