5 januari 2018

Hoe ziet de Wi-Fi in 2018 eruit?

by Dago in IT 0 comments

De Wi-Fi-wereld evolueert enorm snel. In 2018 zullen we merken dat deze versnelling zich blijft baseren op 802.11ac Wave 2, ondanks dat zijn opvolger, 802.11ax, reeds klaarstaat.

Wave 2 is de meest recent herkende Wi-Fi-standaard door de IEEE. MU-MIMO (Multi-User – Multiple Input Multiple Output) is de belangrijkste technologische innovatie ten opzichte van Wave 1 en zorgt voor een hogere netwerkcapaciteit. Via deze techniek kan een access point meerdere mobiele apparaten tegelijk bedienen en wordt er efficiënter gebruik gemaakt van het netwerk.

De sleuteltechnologie bij 802.11ax is Orthogonal Frequency-Division Multiple Access of OFDMA. Dit is een overdrachtstechniek die ervoor zorgt dat meerdere apparaten niet alleen hetzelfde toegangspunt kunnen delen, maar ook hetzelfde Wi-Fi-kanaal. Wi-Fi van de vorige generaties kan dat niet, dit betekent dat 802.11ax een aanzienlijke voorsprong heeft op de huidige technologie, vooral als het gaat om grote aantallen apparaten die hetzelfde toegangspunt delen.

Experts denken echter niet dat 802.11ax in 2018 grote schaal zal worden toegepast. Tenslotte moet het nog officieel worden bekrachtigd door de IEEE, hoewel dit grote fabrikanten niet zal beletten 802.11ax-versnellingen vrij te geven voordat de standaard officieel is.

Afgezien van het standaardisatieprobleem, is Wi-Fi nog maar net begonnen met de implementatie van 802.11ac Wave 2. Zo snel na een upgrade zal er heel weinig budget worden vrijgemaakt voor alweer een nieuwe upgrade.

Bovendien vormt 802.11ax, ondanks de onbetwistbare vooruitgang, niet noodzakelijkerwijs een gigantische upgrade van de capaciteit ten opzichte vorige generatie Wi-Fi. Verkopers hebben dus een moeilijke opdracht voor de boeg om ervoor te zorgend at bedrijven zullen upgraden, niet dat dit hen zal ontmoedigen. IDC Senior Onderzoeksanalist Nolan Greene zegt dat alle grote leveranciers klaar zijn met het voorbereiden van pre-standaard 802.11ax-apparatuur, en dat er een “race voor de mind-share van de consument” zal ontstaan.

Ook minder gangbare Wi-Fi-technologieën zouden in 2018 op gang kunnen komen. De 60-GHz-technologie genaamd 802.11ad, een systeem met zeer korte reikwijdte, maar met zeer hoge doorvoermogelijkheden, zou een optie kunnen worden voor vraagintensieve implementaties.

Een nieuwe norm zal dus niet voor 2018 zijn, maar er zijn nog steeds veel innovaties aan de gang die van invloed kunnen zijn op draadloze netwerken, een brede term die een toename beschrijft in programmeerbaarheid, automatisering en zelflerende machines en netwerken.

 

Bron: www.itworld.com

 


Geef een reactie