3 september 2018

Kansen en uitdagingen van flexibele werkplaatsen

by Dago in IT 0 comments

Hoe virtualisatie en ‘People Factor’ spelen in de cloudstrategie

Digitale technologieën hebben het tempo van het bedrijfsleven versneld, waardoor organisaties productiever en efficiënter kunnen werken, terwijl ze ook hulpmiddelen bieden zoals mobiele apparaten en cloudcomputing die flexibele werkplekken voor werknemers mogelijk maken.

Door geautoriseerde toegang tot netwerkbronnen van overal, altijd en op elk apparaat mogelijk te maken, voldoen flexibele werkruimten aan de eisen van werknemers voor zowel locaties als het recht om de digitale hulpmiddelen van hun keuze te gebruiken om hun werk te doen.

Maar succesvolle flexibele werkruimten ontwikkelen zich niet organisch; ze vereisen effectieve hulpmiddelen en strategieën voor IT-beheer. Zelfs dan kan IT worden geconfronteerd met obstakels voor het implementeren en beheren van flexibele werkruimten.

Het menselijke element

De digitale revolutie stelt medewerkers in staat productiever en efficiënter te zijn en te werken vanaf elke locatie op een groot aantal apparaten. Voor CIO’s en IT is de uitdaging om werknemers de apparaten en technologie te geven om de klus te klaren. Werknemers hebben sterke voorkeuren met betrekking tot apparaten, applicaties en cloudopslag. Het is aan IT om werknemers precies te geven wat ze denken nodig te hebben om productief te zijn, om te voorkomen dat medewerkers malafide technologieën gebruiken om hun werk te doen.

Dit introduceert niet alleen managementproblemen – hoe kun je beheren wat je niet weet dat bestaat? – het kan de veiligheidsrisico’s verhogen in een omgeving waarin het beveiligen van apparaten en gegevens al een grote uitdaging is, omdat te veel werknemers laks zijn over elementaire beveiligingsmaatregelen voor apparaten en apps. Het loont de moeite om beveiliging te bouwen in een flexibele werkplekinfrastructuur door de encryptie van apparaten, gegevens en systemen, evenals geavanceerde beveiligingsmaatregelen zoals biometrische toegang tot mobiele apparaten.

Virtualisatie kan ook helpen bij het beveiligen van digitale bedrijfsmiddelen, omdat gegevens en apps in het datacenter of in de cloud blijven terwijl ze op afstand op afroep worden geopend. Centralisatie van apps en gegevens maakt beveiligingsupdates eenvoudiger, terwijl tegelijkertijd de administratieve lasten en kosten worden verminderd. Technologie is niet het enige antwoord. Houd er rekening mee dat training werknemers bewuster maakt van digitale gevaren om IT-gesponsorde oplossingen te vermijden en sneller te gebruiken.

Er is een omgekeerde personeelsgerelateerde uitdaging bij het implementeren van een flexibele werkomgeving: alle werknemers toegang bieden tot nieuwe technologieën, zoals samenwerkingsplatforms die door projectteamleden worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat efficiëntie en productiviteit maximaal zijn, is het van cruciaal belang dat alle teamleden aanwezig zijn – zelfs de persoon die blijft communiceren via e-mail of sms wanneer iedereen het samenwerkingsplatform gebruikt.

Om deze medewerkers aan boord te krijgen, moeten IT- en afdelingsleiders deze werknemers uitleggen en demonstreren hoe het gebruik van nieuwe technologieën hen effectiever kan maken in hun werk (en waardevoller voor de onderneming). IT moet er ook voor zorgen dat werknemers grondig worden getraind in het ondertekenen en gebruiken van deze platforms, waardoor angst voor het onbekende wordt geëlimineerd.

Cloudvrijheid

Even belangrijk voor een flexibele werkruimte is het vermogen van IT om deze technologieën eenvoudig aan te bieden en te beheren. Cloudgebaseerde gegevens en apps verlichten de digitale opslag van bedrijven, terwijl de beheers- en onderhoudsbelasting voor IT wordt verlicht, hierdoor kan de cloud gebruikt worden om services te implementeren op elk apparaat dat zich overal bevindt. Dit zorgt ervoor dat werknemers die op afstand werken toegang hebben tot de digitale services en gegevens die ze nodig hebben wanneer ze deze nodig hebben.

Door medewerkers te voorzien van ervaringen die inlossen aan de verwachtingen en aan welke ze gewend zijn van gebruiksvriendelijke consumententechnologieën en door te vertrouwen op cloudgebaseerde services en uniform beveiligingsbeheer (inclusief automatisering) en beleidscontroles, kan IT de flexibele werkomgeving realiseren voor hun ondernemingen.

In de huidige ‘veiligheid eerst’ wereld is het van cruciaal belang dat werknemers beschikken over veilige, IT-goedgekeurde apparaten en technologieën. Op die manier kunnen CIO’s garanderen dat veiligheid, compliance en beveiliging een essentieel onderdeel zijn van de inspanningen om werknemers in staat te stellen de klus te klaren wanneer en waar ze maar willen, terwijl de organisatie, zijn mensen en informatie veilig blijven.

 

BRON: https://www.cio.com/masters-of-digital-workspace/playlist/flexible-workspace/Article/agile-workspace-opportunities-and-challenges


Geef een reactie